Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/dorgicse_info/Connections/dorgicse.php on line 9
Dörgicsei Kulturális Napok 2009 - dorgicse.info Dörgicse - Turisztikai és Információs Honlap
 

 

Dörgicsei Kulturális Napok 2009
2009-06-20 - 2009-08-01

2009-06-20 SZÍNHÁZ

Moliére: Képzelt beteg 20:00:00

Boldogasszony templomrom
Alsódörgicse

Forrás Színház előadása Szereplők: Argan, képzelt beteg - Dörner György (érdemes művész) Béline, Argan második felesége - Szőcs Erika/Diószegi Imola Angyalka, Argan lánya, Cleante szerelmese - Molnár Anikó Lujzácska, Argan kislánya, Angyalka húga - Stelly Zsófia Béralde, Argan öccse - Jakab Ádám Cléante, Angyalka imádója - Ács Tamás Kolikaczius, orvos - Horváth László Kolikaczius Tamás, Kolikaczius fia és Angyalka imádója - Zsolnai Richárd Purgó, Argan orvosa - Horváth László Szippants, Argan gyógyszerésze - Papp Attila Csavaró, közjegyző - Lukács József (Aase-díjas) Toinette, szolgáló Arganéknál - Horváth Zsuzsa (Jászai- és Déryné-díjas) Díszlet, jelmez - Katona Imre Zene - Tóth Tamás Rendező - Katona Imre

Moliére: Képzelt beteg komédia két részben Moličre - minden idők legnagyobb francia vígjátékszerzője - legutolsó s talán legkitűnőbb komédiájának hőse Argan, a hipochonder. A képzelt beteg, aki (legalábbis a szokványos értelmezések szerint) fél a haláltól. Előadásunk túllép ezen a fantáziátlan elgondoláson. Mi úgy látjuk, hogy Moličre hőse nem a haláltól, hanem az élettől fél. Argan stratégiájában a képzelt betegség menekülés. Fondorlatos kibúvó az élet vállalása elől, és kitűnő taktika arra, hogy hősünk a felelős döntéseket kikerülje. Ám arra is tökéletes ürügy, hogy sakkban tarthassa a családját és a környezetét. A szenvedő Argan ily módon zsarnok és áldozat is egyben, aki mondvacsinált rögeszmékkel okoz bonyodalmat és galibákat. A XVII. századi, gyarló orvosi gyakorlat kritikája helyett előadásunk ezt a mindenkori (tehát mainak mondható) emberi képletet igyekszik feltárni Moličre fergeteges komédiájának mulattató és változatos helyzeteiben. Darabjainak szereplőit színtársulatának tagjairól, olykor saját magáról mintázta. Halálának körülményei méltók voltak életéhez: beteg embert játszva halt meg, miközben valóban beteg volt. Ajánljuk ezt a pompás komédiát nevetni és tűnődni is szerető felnőtt és középiskolás nézőinknek.

Eső esetén: Faluház

Honlap

 

 

2009-07-11 FOTÓ

Vidovics István - Dió fotókiállítása 17:00:00

Ól Galéria
Alsódörgicse
Fő u. 8.

Vidovics István fotóművész

Megnyitja: Füles

Honlap

 

 

2009-07-18

TRIANON 17:00:00

Ól Galéria
Alsódörgicse
Fő u. 8.

Dokumentációs kiállítás Megnyitja: Jurasits Zsolt

 

"Silentium - a csendtől a szóig" 19:00:00

Alsódörgicsei evangélikus templom
Alsódörgicse

Forrás Színház előadása Szerkesztette és rendezte: Bánffy György Kossuth-, Jászai-, Kazinczy-díjas, kiváló és érdemes művész Előadják: Ács Tamás és Jakab Ádám színművészek

"Silentium - a csendtől a szóig" - pódiumest Wass Albert életművéből - "Amikor én megszülettem, éjszaka volt és az égen sok-sok csillag. Szegény jó anyám kinézett az ablakon s az első csillagra, ami a szemében megakadt azt mondta: ez legyen a szerencsecsillaga! És az a csillag pásztorcsillag volt. Sokan a hűség csillagának nevezik, olyanok, akik a hűséget nem a szívükben, hanem valahol a csillagokban keresik." Wass Albert máig vitatott élete és életműve egy kőoszlop szilárdságával és keménységével dacol. Estünk egyaránt tartalmaz prózai és verses írást (Adjátok vissza a hegyeimet!, A szentek zendülése, Elvásik a vörös csillag, Átoksori kísértetek, Záróvers, Ki a magyar? Nagypénteki sirató, A láthatatlan lobogó, Miatyánk, Te és a világ, Hontalanság hitvallása, Üzenet haza). Ma Wass Albertet mondani Magyarországon inkább politikai tett, mint irodalmi. A mi megközelítésünk szeretne irodalmi értékein át hatni és szólni a hűségről, a megalkuvás nélküli hazaszeretetről, Istenről, emberről. Egy olyan ember sorsából merítve, ki gyakran állt az országút szélén és ritkán sütött rá a nap. Mellőzve minden szégyenteljes jelenkori aktualitást, ez a műsor nem valakik vagy valami ellen, hanem mindannyiunkért kíván szólni. "Mert elfut a víz és csak a kő marad, de a kő marad!"

Honlap

 

 

2009-07-19

Ómagyar Mária siralom 19:00:00

Alsódörgicsei evangélikus templom
Alsódörgicse

Novák Gizella előadóestje

Ómagyar Mária-siralom – Az első fennmaradt magyar – és egyben finnugor – vers. A 13. sz.- i, 37 soros, két hasábba írt és 132 szóból álló szövegemlék egy latin nyelvű, úgynevezett Leuveni Kódexben maradt fenn, a hártyakódex 134b lapján. Bár a vers több latin mintára vezethető vissza, önálló irodalmi alkotás, amely szabadon ötvözi a korábbi példákat. Valószínűleg lejegyzését megelőzően prédikációk alkalmával énekelték vagy mondták szövegét. Vita folyik arról, hogy a versből kimaradt egy rész, és elképzelhető, hogy folytatását talán később kitépték a kódexből. Az is vitatott, hogy az írás miért olyan halvány éppen ezen a részen: kidörzsölődött a használattól vagy szándékosan kidörzsölték? A kódex latin törzsszövegét valószínűleg egy olasz Domonkos-rendi szerzetes írta, és nem sokkal a munka elkészülte után Észak-Olaszországban – talán Bolognában – magyar Domonkos-rendi szerzetesekhez került a mű. Ők az üresen maradt felületekre latin és magyar nyelvű szövegeket szúrtak be. Három ember kézjegye különböztethető meg, és egyikük írta le Mária siralmát fiáért. A kódexben lévő versre 1922-ben Georg Leidinger, a müncheni Bajor Állami Könyvtár kézirattárának igazgatója figyelt fel, azt pedig, hogy ómagyar szövegről van szó, a magyarul is értő Franz Babinger müncheni szlavista és turkológus állapította meg. A szöveget Gragger Róbert, a berlini Collegium Hungaricum igazgatója és Jakubovich Emil, a Nemzeti Múzeum főkönyvtárosa fejtette meg kinagyított fényképek segítségével. A vers címét Gragger Róbert adta, aki elsőként jelentette meg az Ómagyar Mária-siralom szövegét (ismertetéssel magyar és német nyelven, Jakubovich Emil jegyzeteinek felhasználásával). Ez máig a kódex legrészletesebb leírása is egyben.

 

 

2009-07-23

MS. Mester Sándor gitárművész koncertje 2009/100 19:00:00

Alsódörgicsei római katolikus templom
Alsódörgicse

Mester Sándor - klasszikus gitárművész

MS3 állandó repertoárját reneszánsz átiratok, klasszikus, romantikus gitárdarabok és Bartók Béla "44 Hegedű-duó" és "Román-táncok" ciklusából készült gitár duó- és barokk trió-átiratok alkotják, vendégművészek Antal Éva (gitár) és Vázsonyi János (szaxofon). A koncertek nagy részén MS3 szólóban játszik, amikor van rá lehetőség felcsendülnek a duó és trió darabok is.

Honlap

 

 

2009-07-24 NAUTILUS

NAUTILUS koncert 20:30:00

Granáriusz Udvarház és Vendégfogadó
Alsódörgicse

NAUTILUS együttes Nosztalgia koncertje. Ezek az esték feledhetetlenek mindenki számára, hiszen csodálatos környezetben kivalló ételek és borok mellett, vidám hangulatban, feledhetetlen slágerekre mulatjuk át az éjszakát...

A nagy csapat újra játszik Dörgicsén...

Honlap

 

 

2009-07-25 Falunap - FŐZŐVERSENY

Ekkor már érdemes elkezdeni a főzést... 12:00:00

Gernye hegyi pihenő
Alsódörgicse

Jó tanulók jutalmazása Főzőverseny- eredményhirdetés 16 órakor Mulatozás napnyugtáig

 

Falunap - Jó tanulók jutalmazása 15:00:00

Gernye hegyi pihenő
Alsódörgicse

Jó tanulók jutalmazása Főzőverseny- eredményhirdetés 16 órakor Mulatozás napnyugtáig

 

Főzőverseny- eredményhirdetés 16:00:00

Gernye hegyi pihenő
Alsódörgicse

Jó tanulók jutalmazása Főzőverseny- eredményhirdetés 16 órakor Mulatozás napnyugtáig

 

Változatok a Mona Lisára 17:00:00

Ól Galéria
Alsódörgicse
Fő u. 8.

Fotókiállítás: megnyitja Tóth József

A Mona Lisa (más néven La Gioconda) Leonardo da Vinci 1503-1506 között készült leghíresebb festménye, remekműve, ami jelenleg a párizsi Louvre-ban van kiállítva.

77 x 53 cm nagyságú, nyárfatáblára olajjal festett portré. Egy rejtélyes, megfontolt választékossággal teli, bölcsességet sugárzó női mosoly egy érdekes tájban. Sokak szerint talán az egész festészet történetének legismertebb alkotása. Ez köszönhető annak, hogy a kép „női” arca gyakorlatilag már a közösségi emlékezet részének tekinthető, ismert az egész világon, másolják, fényképezik, karikatúrákat készítenek róla és ezerszámra sokszorosították. (A képet 1911-ben ellopták, de 1913-ban előkerült) Leonardo soha nem nevezte el a képet (a reneszánsz idejében még nem volt szokás a képeknek címet adni). A Mona Lisa címet Giorgio Vasari, az életrajzírója adta a 31 évvel a művész halála után. Lisa Gherardini egy köztiszteletnek örvendő firenzei kereskedő, Francesco del Giocondo ötgyermekes, erényes felesége volt. A „Mona” egy elterjedt rövidítése az olasz madonna (asszony, asszonyom) szónak. A Gioconda a gondtalant jelentő Giocondo név nőnemű alakja. A kép rejtélyes mosolya miatt a cím (a. m. gondtalan nő) e kettős jelentéssel játszik.

 

 

2009-07-26 Ünnepzáró koncert

"Dörgicsének szeretettel" ünnepi koncert 19:00:00

Alsódörgicsei evangélikus templom
Alsódörgicse

Ünnepi záró koncert: Király Elvíra, Rácz D. Anita, Ulrich Ákos, Kassovitz Artúr és ifj. Jurasits Zsolt fellépésével

Ünnepzáró koncert

 

 

2009-08-01

Szmrecsányi Boldizsár szobrász és Tombor Balázs építész két-személyes kiállítása 17:00:00

Ól Galéria
Alsódörgicse
Fő u. 8.

Szmrecsányi Boldizsár szobrász és Tombor Balázs építész két-személyes kiállítása, megnyitja Püski Irén.

.

Honlap